Julie's own dictum

Like on Facebook

Szerzők

Naptár

május 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31

Contact

Rock and Love on Facebook

Címkék

3oh!3 (1) 4th dimension (1) adam lambert (1) alkalmazott matematika (1) all alone (1) anorexia (1) autó (1) avril lavigne (1) az élet dolgai (19) az operaház fantomja (1) blog (1) bones (1) démon (1) depresszió (1) dollhouse (1) drift (1) dr csont (1) dr melancholia (1) egészségügy (1) egyedül (1) elmebetegség (1) emberi jog (1) értelmetlenség (1) érzelmek (3) etika (1) férfi nő kapcsolat (2) fluor (3) fotó (3) fotózás (2) gorillaz (1) guns n roses (1) hajszín (1) halál (2) harcosok klubja (1) harmadik figyelmeztetés (1) hunnia art bisztró (1) igaz szerelem (1) így jártam anyátokkal (1) indigó gyerekek (1) industrial (1) infantilizmus (1) intelligencia (1) írás (1) ivás (1) jolly roger (1) jonas brothers (1) káoszelmélet (1) karácsony (1) ke$ha (1) keith richards (1) kiss forever band (1) költözés (1) könyv (3) kulisszajárás (1) lét (1) liszt ferenc (1) love and roll (1) magány (3) magyarország (2) mazoizmus (2) mick jagger (1) mika (1) minimalizálás (1) motley crue (1) musical (1) nemzeti színház (1) nyílt próba (1) oktatás (1) olvasmány (1) öngyilkosság (1) party (1) pillangóhatás (1) pink floyd (1) probléma (1) problémamegoldás (2) pro ana (1) pussycat dolls (1) rajongás (1) rajongók (2) rammstein (1) remény (1) részegségi tabu (1) rihanna (1) rock and love (5) rock and roll (2) schneidi vibes (1) szépség (1) szerelem (3) szex (1) színház (2) szülinap (1) testképzavar (1) torchwood (2) tudtad e rovat (3) tuningshow (1) vains of jenna (1) valentin nap (1) veszteség (1) videoklip (1) vlog (1) zene (6) zenész (1) zeneszerzés (1) Címkefelhő

Szubjektív szépség

2010.12.29. 21:26 :: mïssJ

A szépségre azt szokták mondani, hogy relatív fogalom. De mit is jelent szépnek lenni? Szimmetrikus vonások, szabályos geometriai formák... Ha közelíteni szeretnénk, mondjuk konkrétan az emberi szépségre, akkor így mennék tovább: hibátlan bőr, ápoltság. Tudományos vizsgálatok szerint leginkább a szemek, a fülek, és a száj közötti távolság befolyásol minket annak eldöntésében, hogy valaki szép-e.

Platón azt mondta, hogy a szépség, mint olyan, csak egy utánzat. Ő állította, hogy létezik az ideák világa, ahol mindennek a Földön megvan a maga ideája, amiknek a kivetüléseiből jönnek létre földi tulajdonságok. Szerinte aki szép, az a szépség ideájából részesülve szép.
De ő külön tulajdonságokkal ruházta fel a szépséget, és a szépség ideáját. A szépség változó, szubjektív, időszakos. Ellenben a szépség ideája örök érvényű, állandó, és változatlan.
Ha ebbe belegondolunk, akkor máris érdekesebben hangzik maga a szépség ideája, mint holmi szépség.

Viszont van itt más érdekesség is. Az ókortól kezdve - manapság egyre kevésbé -, a szépség karöltve járt a jósággal. Az antik művekből világosan kiderül, hogy mindkét szót ugyanolyan jelzőként használták. Szó szerint ugyanolyan. Ami szép volt, az egyben jó is, és fordítva, ami jó volt, az szép is. Ezt ugyan már kezdjük elfelejteni, de ha belegondolunk, ma is érvényes ez. Mert milyen emberre mondjuk, hogy szép? Akiről feltételezzük a jóságot. És ha valakit jónak tartunk, abban könnyebben látjuk meg a szépséget.

Ami engem mégis jobban foglalkoztat, hogy miért látjuk a szépséget egyénenként másnak. Miért van az, hogy nagy általánosságba véve, kicsi az esélye, hogy tíz ember ugyanazt az egy másik embert ugyanolyan szépnek találja?
Az előző bekezdés végén leírt mondat talán valamiféle magyarázat is lehetne. Ha valaki a másikat jónak tartja, meglátja benne a szépséget, míg ha egy másik ember ugyanazt a szépnek titulált embert valamiért nem tartja jónak, nincs az az isten, amiért szépnek találná.

Talán függ attól is, hogy az ítélkező ember éppen milyen hangulatban van, milyen benyomások, és hatások érték, pszichológiailag milyen állapotban van. Pont ez lehet az oka annak, ha radikálisan eltérő vélemények születnek.

Engem nagyon tud bosszantani egy olyan vita, aminek a tárgya egy ember szépsége (vagy nem szépsége). Mivel nem létezik pontos definíciója a széségnek, és tétele annak meghatározásának, ezért csak azt tudom javasolni, hogy fogadjuk el, mindenkinek a saját véleménye az igaz. Még ha az nem is egyezik másokéval.

Szólj hozzá!

Címkék: szépség az élet dolgai

A bejegyzés trackback címe:

https://julieownsdictum.blog.hu/api/trackback/id/tr972546905

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása